IKUTARO KAKEHASHI GRAMMY DÍJBAN RÉSZESÜLT

IKUTARO KAKEHASHI, A ROLAND ALAPÍTÓJA ÉS DAVE SMITH TECHNIKAI GRAMMY® DÍJBAN RÉSZESÜLNEK

 

Hamamatsu, Japán, 2012. december 18. - A Recording Academy® (www.grammy.com) nyilvánosságra hozta a Special Merit Awards díj ez évi várományosait. A kitüntetettek között szerepel Ikutaro Kakehashi, a Roland Corporation alapítója és Dave Smith, akik Technikai GRAMMY díjban részesülnek, mivel tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a MIDI (Musical Instrument Digital Interface) technológia kifejlesztéséhez. A Technikai GRAMMY díj odaítéléséről minden évben szavazással dönt a ’The Academy’s Producers & Engineers Wing® Advisory Council’ és ’Chapter Committees’, valamint a ’The Academy's Trustees’. A díjat azon személyeknek és cégeknek adományozzák, akik kiemelkedő jelentőségű műszaki fejlesztéssel járultak hozzá a hangfelvétel készítés tökéletesítéséhez.

Az idei év a MIDI rendszer bevezetésének 30. évfordulója. Ikutaro Kakehashi, a Roland Corporation alapítója és Dave Smith, a Sequential Circuits korábbi elnöke 1983-ban mutatták be először a MIDI-t, ami a kezdetektől együttműködésre ösztönözte a teljes iparágat és új korszakot nyitott a zenei technológiák fejlődésében. Ez a csaknem példa nélküli együttműködés végül egy megkerülhetetlen rendszer megszületéséhez vezetett, ami lehetővé tette a különböző piaci szereplők elektronikus hangszereinek és berendezéseinek összekapcsolását és kommunikációját az új MIDI szabvány szerint. A MIDI forradalmasította a zenei világot, mindenütt jelen van a hangszeriparban és mára alaptulajdonságát képezi a legtöbb elektronikus zenei terméknek,  gyártótól és eszköz típustól függetlenül.

„Kivételes megtiszteltetés, hogy az Akadémia minden évben kitüntetheti azokat, akik hozzájárultak  iparunk fejlődéséhez és kulturális örökségünkhöz. Ebben az évben is számos tehetséges és nagyszerű embert díjazhatunk” - mondta Neil Portnow, a Recording Academy elnöke/ ügyvezetője. „Kiemelkedő szakmai teljesítményük, közreműködésük és művészetük befolyásolni és inspirálni fogja a jövő nemzedékeit is.”

 „Már 30 év eltelt a MIDI protokoll 1983-as bemutatkozása óta. Mégis úgy tűnik számomra, hogy ezek az évek rendkívül gyorsan elrepültek. Ez idő alatt az egész világon nagyon népszerűvé váltak az elektronikus hangszerek és nagy örömömre szolgál, hogy a MIDI fontos szerepet játszott ezek elterjedésében.”- mondta Mr. Kakehashi. „Az idei Technikai GRAMMY díj elnyerése azon vállalatok együttműködésének eredménye, amelyek egy közös álom megvalósításán dolgoztak az elektronikus hangszerek elterjedéséért. Szeretném megosztani ezt az elismerést Mr. Tadao Kikumotoval, a Roland cég korábbi kutatási és fejlesztési igazgatójával, a mérnöki csapattal és mindazokkal, akik részt vettek a MIDI koncepció és rendszer létrehozásában, kialakításában.”

Ikutaro Kakehashi, a Roland cég alapítója, az 1950-es években egy elektronikai cikkeket forgalmazó üzletet vezetett, mellette elektronikus orgonákat javított és orgona prototípusokat is készített. 28 évesen Kakehashi végleg elkötelezte magát a zene iránt és megtette az első lépéseket egy ideális elektronikus hangszer kifejlesztése felé. Vezetése alatt a Roland cég iránymutatóvá vált a hangszeriparban, átfogó perspektívát nyújtva az úttörő termékfejlesztésekhez és a hangszerpiac fejlődéséhez. A technológiai fejlesztésekben rejlő új lehetőségek felismerésével a Roland és a hozzá kötődő márkacsalád tagjai –  BOSS, Edirol, Rodgers és a Roland DG – számos olyan termékkel jelentek meg a piacon, amelyek nemzetközi normákat fektettek le, majd később piacvezetővé váltak az egész világon. Mr. Kakehashi jelenleg a Roland Alapítvány elnöke. Ebben a kiemelt szerepben kamatoztatni tudja a Roland megalapítása óta szerzett több évtizedes tapasztalatait, kiterjedt kapcsolatrendszerét és meglévő erőforrásait.

2013. február 9-én (szombaton) a GRAMMY Week alkalmából egy különleges rendezvényre kerül sor, kizárólag meghívott vendégek részére. Az 55. GRAMMY hivatalos díjátadó gáláját a Los Angeles-i STAPLES Center-ben rendezik 2013. február 10-én (vasárnap). Az eseményt helyi idő szerint (ET/PT) este 8h-tól közvetíti élőben a CBS Television Network.

Friss és exkluzív hírekért látogassa meg a szervezet közösségi oldalait:

Twitter: www.twitter.com/thegrammys 

Facebook: www.facebook.com/thegrammys 

YouTube:  www.youtube.com/thegrammys 

 

A Recording Academy-ről

Az 1957-ben alapított Recording Academy egy zenészekből, dalszerzőkből, producerekből, hangmérnökökből és stúdió szakértőkből álló szervezet, amely elkötelezett a kultúra támogatása és életminőség javítása mellett a zenéért és a zenét közvetítőkért. A GRAMMY díj egy nemzetközileg kiemelkedő fontosságú szakmai elismerés, amelyet a zenei kiválóságért és a leghitelesebb zenei teljesítményért ítélnek oda. A Recording Academy felelős az újító professzionális fejlesztésekért, a kultúra gazdagításáért, támogatásokért, oktatásért és humán szolgáltatási programokért. Az Akadémia legfőbb célkitűzése továbbra is a zenei talentum felismerése és a zenészek támogatása annak érdekében, hogy a zene elválaszthatatlan része maradjon kultúránknak.

További információkért és exkluzív hírekért látogassa meg a @thegrammys-t a Twitteren, lájkolja a „The GRAMMYs”-t a Facebookon és csatlakozzon a The GRAMMYs társadalmi közösségéhez a Foursquare, GetGlue, Instagram, Printerest, Tumblr és YouTube oldalakon.

Hírek